Dichter Bij Alkmaar Poëzie op Scholen

Lees hier alles over ons scholenaanbod

Download gratis poëzielessen

Zowel voor het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs is er een bundel met lestips ontwikkeld. De lestips zijn geschreven door educatie experts van de Bibliotheek Kennemerwaard en omvatten een veelheid aan werkvormen bij gedichten van o.a. de Alkmaarse Dichter Hans Tentije. De lestips zijn gratis te downloaden via de onderstaande link.

Download hier de gratis lestips!

Spelen met woord en beeld

Op dit moment ontwikkelt Dichter Bij Alkmaar een lessenserie ‘Vormspraak’ waarin woord en (audiovisueel)beeld gecombineerd worden. Leerlingen leren over vormspraak en maken audiovisueel beeld bij bestaande gedichten van Alkmaarde dichters, waaronder Tentije, en maken nieuw poëziemateriaal op basis van zijn werkwijze. Houd deze pagina in de gaten voor alle updates. Lees meer over het project

Bedenk als later ooit je stem over deze trieste vlakte waait wat je hoort is niets dan het gekras van mijn bevroren pen nee, nooit meer hoeven schrijven steeds geduldiger het papier – Hans Tentije (1944) 

Horen we ons te gedragen  of we hier ook maar passanten zijn en niet meer op onszelf lijken in plaats daarvan zijn we stadse eiken voorhene forensen, echte mensen die iets missen dat… we vroeger Alkmaar noemden, onze stad. – Joris Brussel (1987). 

De wijzers geven een andere tijd aan en het kompas  richt zijn naald op waar de oorsprong ligt en ooit het heimwee begon, te midden van schoonhei en teloorgang en de zich hees schreeuwend pauwen in de Beekzanglaan, wind van zee die zich losmaakt uit zijn windroos en de kastanjes bij Westerhout, de oude iepen langs de Breestraat en de dennen van het Gaasterbos doet ruisen en zo alsnog zijn boodschappen doorgeeft – Hans Tentije (1944)