Online Poëziesymposium: Alkmaar Dichtstad

Online Poëziesymposium Alkmaar Dichtstad

28 januari 2021 is Gedichtendag, hét poëziefeest van Nederland. In Alkmaar start de poëzieweek met een bijzonder initiatief. Vanuit Podium Victorie wordt het poëziesymposium ‘Alkmaar Dichtstad’ gepresenteerd. Alkmaar Dichtstad wordt 28 januari 2021 om 20.00 uur uitgezonden via deze website en o.a. Alkmaar Centraal. Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen. 

De rol en het belang van poëzie
Presentator Isil Vos gaat tijdens het poëziesymposium in gesprek met dichters uit het land over onder andere de rol van poëzie, het belang van poëzie voor de stad Alkmaar, en over hun eigen beweegredenen om poëzie te schrijven. Dichters die aan het woord komen zijn o.a. Erna Winters(Directeur ABC Huis), Margreet Schouwenaar(dichter/kinderboekenschrijver), Victor Schiferli(dichter/beleidsmedewerker Nederlands letterenfonds), Ingmar Heytze (dichter/auteur), Justin Samgar (dichter/storyteller/spoken word), Joris Brussel (stadsdichter Alkmaar/columnist) en Adriana Ivanova aka Hartkamers.

Alkmaarse dichters
Tijdens het poëziesymposium wordt het werk van de Alkmaars dichter Tentije als uitgangpunt genomen. Hans Tentije, die in Alkmaar woont, heeft tijdens zijn 45-jarig dichterschap een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van inmiddels achttien bundels. In zijn nieuwste, Nergens anders, is de tijd en het voorbijgaan een van de terugkerende thema’s. Alkmaarse dichters halen inspiratie uit deze thema’s en presenteren hun eigen werk in de vorm van een VOD-Cast: een podcast met ondersteunend videobeeld. De VOD-casts van Rob KomenEventjeseefjeApollonia, ChipusGerben Hermanus en Margreet Schouwenaar zijn al online te bekijken via deze website.

Het poëziesymposium wordt afgesloten met een live act van Justin Samgar en Deniz Kavafoglu. Justin draagt het gedicht ‘Het gaat nooit meer over’ van Tentije voor op muziek.  Deniz bespeelt de handpan.

Alkmaar Dichtstad
De Poëzieweek 2021 vindt plaats van donderdag 28 januari t/m woensdag 3 februari. Het thema van deze negende Poëzieweek is SAMEN.

Kijken jullie mee? 
Het poëziesymposium wordt op 28 januari om 20.00 uur uitgezonden via o.a. deze website en Alkmaar Centraal.

januari 28 @ 20:00
20:00 (45′)

Podium Victorie

Adriana Ivanova, Eefje Verdonk, Erna Winters, Hartkamers, Ingmar Heytze, Joris Brussel, Justin Samgar, Kavafolgu, Margreet Schouwenaar, Victor Schiferli

Meldt u aan!